تاثیر دلار تلگرامی روی کالاهای وارداتی چه قدر است؟
به گزارش فوری خرید، یک کارشناس اقتصادی با اشاره به نقش کانال های تلگرامی در تعیین قیمت اقلام وارداتی اظهار داشت: شاید نوسانات بازار ارز آزاد در کارهای سفته بازانه مؤثر باشد؛ اما برای کالای وارداتی تاثیر ندارد.
میثم مهرپور، کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار مهر، پیرامون ارز اختصاص یافته برای واردات کالا توسط بانک مرکزی اظهار داشت: در سال ۱۴۰۲ بانک مرکزی تمام نیازهای کشور را با اختصاص حدود ۷۰ میلیارد دلار ارز بابت واردات کالا تامین کرده است. در سال ۱۴۰۱ نیز حدود ۶۳ میلیارد دلار ارز برای کالاهای وارداتی توسط بانک مرکزی اختصاص داده شده بود؛ بدین سبب می توان چنین نتیجه گرفت که کشور مسئله ای در منابع ارزی و میزان اختصاص ارز نداشته و به عبارتی تمام نیاز کشور با ارز اختصاص داده شده از طرف بانک مرکزی تامین شده است.
وی افزود: حدود ۲۰ میلیارد دلار از حدود ۷۰ میلیارد دلار ارز تامین شده توسط بانک مرکزی، با ارز ترجیحی ۲۸۵۰۰ تومانی بوده و حدود ۵۰ میلیارد دلار مابقی آن نیز با نرخ ارز در مرکز مبادله ایران یعنی حدود ۴۱ تا ۴۲ هزار تومان تامین شده است.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: به عبارتی در ارز اختصاص یافته بانک مرکزی برای تامین کالاهای موردنیاز کشور، دلار بازار آزاد یا همان دلار تلگرامی هیچ نوع نقشی ندارد؛ یعنی در سال گذشته، تمام نیاز ارزی کشور برای واردات کالا به طور متوسط با دلار زیر ۴۰ هزار تومان تامین شده است.
نقش دلار تلگرامی در اقتصاد کشور چقدر است؟
مهرپور درباره ی نقش دلار تلگرامی در اقتصاد کشور بیان کرد: دلار بازار آزاد به جز در قاچاق کالا، فرار سرمایه و کارهای سفته بازانه، نقش دیگری را ایفا نمی نماید. در همین زمینه نیز رییس بانک مرکزی در ایام گذشته این پرسش را که کدام کالای شناسه دار برای واردات، از بانک مرکزی ارز دریافت نکرده است بیان کرد که تا حالا هیچ پاسخ نقصی در خصوص عدم دریافت ارز برای واردات کالا به آن داده نشده است.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به تامین ارز موردنیاز کشور توسط بانک مرکزی و دررابطه با دلیل افزایش قیمت دلار تلگرامی توضیح داد: انتشار تعدادی از اخبار غیرواقعی، ایجاد التهاب و همین طور تشدید انتظارات تورمی در بازار منجر به به هم ریختگی میان عرضه و تقاضا شده و سفته بازان فعالیت خودرا آغاز نموده و بعد از آن نرخ بازار تلگرامی نیز بالا می رود یعنی قسمتی از این افزایش نرخها به سبب فضای روانی به وجود آمده در جامعه است.
وی درباب نقش افزایش قیمت دلار تلگرامی در بازار دارایی ها اشاره کرد: نقش سفته بازان در بازار طلا، خودرو و غیره موجب افزایش نرخها در این زمینه ها می شود؛ بدین سبب بالارفتن ارز در بازار آزاد، ممکنست منجر به التهاباتی در بازار دارایی ها شود؛ ولی این مساله طبیعتاً نباید بر بازار کالا و قیمت کالاها تأثیر بگذارد؛ چونکه این اقلام با ارز دولتی تامین شده اند.
این کارشناس اقتصادی افزود: بطور مثال در سال قبل بانک مرکزی برای واردات گوشت قرمز حدود ۱ میلیارد دلار ارز (با نرخ ارز ترجیحی یا مرکز مبادله ارزی) حدود ۲۰۰ میلیون دلار بابت گوشت مرغ و بیش از ۴ میلیارد دلار برای دارو و تجهیزات پزشکی اختصاص داده است.
مهرپور بیان کرد: این در حالیست که ارز اختصاص داده شده برای واردات کالا در سال قبل نسبت به سال ۱۴۰۱ با افزایش همراه بوده است اما قیمت کالاهای وارداتی با ارز اختصاص یافته از طرف بانک مرکزی با رشد نرخ ارز در کانالهای تلگرامی بالا می رود؛ بدین سبب افزایش قیمت اقلام ارتباطی با اختصاص ارز نداشته و باید دلیل آنرا در جای دیگری جست وجو کرد.
این کارشناس اقتصادی با اعلان اینکه کشور به هیچ عنوان گرفتار کمبود ارز نیست، اظهار داشت: با عنایت به درآمدهای نفتی، منابع ارزی و مقایسه آمار میزان ارز اختصاص یافته برای واردات کالا در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال قبل، نشان دهنده این است که هیچ کمبودی برای تامین ارز واردات اقلام مورد نیاز کشور وجود ندارد.
مهرپور در آخر عنوان کرد: شاید نوسانات بازار ارز آزاد در کارهای سفته بازانه، طلا و خودرو مؤثر باشد؛ اما دلار تلگرامی در فضای تامین ارز برای کالاهای وارداتی نقشی نداشته و مسئله افزایش قیمت کالاها، دلایلی غیرواقعی و روانی دارد که ریشه آنرا باید در تشدید انتظارات تورمی جست وجو کرد.
منبع: فوری خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب