گزارش فوری خرید؛
میزان واردات آیفون ۱۳ پارسال چقدر بود؟
به گزارش فوری خرید، بررسی اظهارات کارشناس ارشد سامانه همتا نشان داده است که تنها در ۶ ماهه انتهایی سال گذشته، ارزش گوشیهای آیفون وارداتی به کشور، حدود ۱ میلیارد دلار بوده است.
به گزارش فوری خرید به نقل از مهر، انتشار گزارشی در رسانه ها در مورد میزان ارزبری گوشیهای آیفون در شش ماهه انتهایی سال قبل و سپس تکذیب بعضی از مسؤلان ابهاماتی در این حوزه بوجود آورده است.
در این گزارش به صورت خلاصه اشاره شده است «با توجه به این که واردات گوشیهای آیفون ۱۳، فقط در نیمه دوم سال قبل به تنهایی حدود ۹۰۰ میلیون دلار ارز از منابع ارزی کشور را به خود مختص کرده است، پیشبینی می شود با رجیستر شدن گوشیهای آیفون ۱۴ موجود در بازار، بابت واردات این گوشیها، شاهد هدر رفت حداقل یک میلیارد دلار دیگر از منابع ارزی تا انتهای سال جاری باشیم.»
اما مسؤلان امر در واکنش به این گزارش اظهار داشتند: «میزان تأمین ارز در ۷ ماهه ابتدایی سال جاری برای گوشیهای آیفون حدود ۲۶۰ میلیون دلار بوده است. این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل (۷ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۰) رقم ۲۵۰ میلیون دلار کاهش داشته است.»
اکبر سلطانی، کارشناس ارشد سامانه همتا در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد ابهامات مطرح شده پیرامون میزان واردات گوشی تلفن همراه آیفون پارسال اظهار داشت: هر چند پیشبینی صورت گرفته در مورد میزان ارزبری آیفون ۱۴ (حدود ۱ میلیارد دلار برپایه ارزبری مدل آیفون ۱۳ در سال گذشته)، به لحاظ آماری از دقت کافی برخوردار بوده اما بنا به دلایلی که در ادامه ذکر می شود، این آمار توسط سخنگوی بانک مرکزی تأیید نشده است.
میزان واردات یک کالا لزوماً برابر با آمارهای رسمی نیست!
کارشناس ارشد سامانه همتا تشریح کرد: در وهله نخست باید به این مساله اشاره نمود که میزان کالای وارد شده به کشور لزوماً برابر با میزان واردات رسمی نیست؛ چونکه بخشی از نیاز بازار امکان دارد از راه رویه های غیررسمی همچون قاچاق، تأمین شود؛ از همین رو، هر چند امکان قاچاق تلفن همراه با اجرای طرح رجیستری تقریبا از بین رفته است، اما واردات غیررسمی این کالا به کشور از راه رویه مسافری صورت می گیرد.
سلطانی افزود: از آنجائیکه آمار میزان واردات گوشی تلفن همراه از راه رویه مسافری در اختیار بانک مرکزی نیست، آمارهای اعلامی از جانب این بانک (میزان تخصیص ارز به واردات گوشی) برابر با کل واردات صورت گرفته نیست.
وی اضافه کرد: نکته دوم اینست که به صورت طبیعی میان موعد تأمین ارز برای واردات یک کالا تا هنگام ترخیص و ورود قطعی کالا به کشور، یک فاصله زمانی منطقی وجود دارد و همین عامل امکان دارد باعث شکل گیری اختلافات آماری میان گزارشات گمرک و بانک مرکزی در مقاطع زمانی مختلف شود؛ ازاین رو منطقی است که در یک بازه زمانی مشخص، آمار گمرک و یا سامانه همتا به علت قطعی بودن ترخیص کالا، مبنای میزان ارزبری کالاهای وارداتی قرار گیرد.
نیم میلیارد دلار، واردات گوشیهای آیفون در ۷ ماهه امسال
سلطانی ضمن اشاره به آمارهای سامانه همتا در مورد میزان واردات تلفن همراه به کشور بیان نمود: در ۷ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۰ حدود ۴۷۰ میلیون دلار گوشی آیفون وارد کشور شده که از این میزان ۳۷۰ میلیون دلار از راه رویه تجاری و ۱۰۰ میلیون دلار از راه رویه مسافری وارد شده است.
وی افزود: ارزش کل گوشیهای آیفون وارد شده به کشور در ۷ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۱ هم حدود ۵۳۰ میلیون دلار بوده که از این میزان ۲۳۰ میلیون دلار از راه رویه تجاری و ۳۰۰ میلیون دلار از راه رویه مسافری وارد کشور شده است؛ ازاین رو با اینکه آمار واردات رسمی گوشیهای آیفون حدود ۱۴۰ میلیون دلار کاهش داشته اما ارزش کل واردات گوشیهای این برند در مجموع دو رویه تجاری و مسافری، حدود ۶۰ میلیون دلار افزایش داشته است.
سال گذشته چه مقدار آیفون ۱۳ وارد کشور شد؟
سلطانی در مورد میزان دقیق واردات گوشی آیفون به کشور پارسال عنوان کرد: از مجموع ۴.۴ میلیارد دلار گوشی وارد شده به کشور (از هر دو مسیر تجاری و مسافری) در سال ۱۴۰۰، حدود ۱.۴ میلیارد دلار صرف واردات گوشی آیفون شده است که از این مقدار حدود ۱ میلیارد دلار صرفا در شش ماهه دوم این سال وارد کشور شده است. از این ۱ میلیارد دلار نیز، بیشتر از ۸۵۰ میلیون دلار هم به صورت مشخص به واردات آیفون (سری ۱۳) اختصاص یافته است که تنها ۵۰ میلیون دلار از راه رویه مسافری وارد کشور شده و مابقی به صورت رسمی و در همین بازه زمانی وارد کشور شده است.
کارشناس ارشد سامانه همتا در انتها اظهارات خود به این مساله اشاره نمود که کلیه آمار و ارقام عرضه شده از جانب سامانه همتا، قابلیت استعلام از جانب گمرک را دارند.
به گزارش فوری خرید به نقل از مهر، در انتها باید به یک نکته مهم در مورد محاسبه میزان هدررفت منابع ارزی و پیشگیری از واردات و مصرف ارز برای کالاهای غیرضروری اشاره کرد؛ به صورت کلی واردات گوشی تلفن همراه یا هر کالای دیگر از طرق غیر رسمی شامل قاچاق، مسافری یا استثنائات تجاری، علاوه بر خروج ارز از کشور، به علت تأمین ارز از بازار آزاد و ایجاد فشار تقاضا، اثر منفی بر بازار ارز می گذارد.
بنابراین، این گزاره که «چون ارز مورد نیاز برای واردات این کالاها به صورت رسمی توسط بانک مرکزی تأمین و تخصیص داده نمی گردد، پس فشاری به منابع ارزی از این محل وارد نمی شود»، از اساس اشتباه بوده و فاقد منطق اقتصادی می باشد. موضوعی که مکرراً از جانب مقامات فعلی و پیشین بانک مرکزی هم مورد تأیید و تاکید قرار گرفته است.
بنابراین برای محاسبه میزان ارزبری واردات گوشی تلفن همراه لوکس مثل آیفون ۱۳، بایستی مجموع رویه مسافری و تجاری را در نظر گرفت.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب