در گزارش فوری خرید مطرح شد؛

چراسنجش رفع تحریم زمانبر است؟

چراسنجش رفع تحریم زمانبر است؟

کارشناس دیپلماسی اقتصادی معتقد می باشد ادعای دولت در خصوص رفع یکباره تحریم ها چندان به واقعیت نزدیک نیست و حتی در صورت حصول توافق، حداقل 3 ماه زمان نیاز است تا عیار صحت توافقنامه سنجیده شود.



مسعود براتی در گفت و گو با خبرنگار مهر در پاسخ به این پرسش که آیا مذاکرات وین باتوجه به مواضع قبلی کشورهای اروپایی به ویژه آمریکا، می تواند برای ایران دستاورد اقتصادی خصوصاً گشایش تحریمی داشته باشد یا خیر؟ گفت: مذاکراتی که هم اکنون در وین در جریان است، تقابل دو نگاه مخالف هم است؛ یکی نگاه جمهوری اسلامی ایران است که اعلام نموده ابتدا باید همه تحریم ها یکجا لغو شود و سپس راستی آزمایی نماییم و بعد از آن گام های تعهدی خودرا انجام می دهیم؛ در مقابل آمریکایی ها عکس این نگاه را دارند و می گویند ایران باید به برجام بازگردد و بعد از آنکه آژانس راستی آزمایی کرد، آنها به تعهدات خود به برجام بازمی گردند.
وی اضافه کرد: این دو نگاه کاملاً در مقابل هم است؛ اما خبرها حاکی از آنست که دو طرف در حال رسیدن به نقطه مشترک هستند و به فرمولی نزدیک شده اند که این چالش را برطرف می کند.
کارشناس دیپلماسی اقتصادی اشاره کرد: تجربه گذشته ما در مذاکرات برجام و بعد از آن نشان میدهد آنچه اتفاق می افتد، معمولاً به سمت نگاه آمریکایی ها متمایل شده و توافق نامه ها به نگاه آنها نزدیک تر است؛ امیدوارم این اتفاق در مورد مذاکرات وین تکرار نشود اما شواهد فعلی و تجربه قبلی، کارشناسان را نگران کرده است.
وی تاکید کرد: باید دید متن نهایی که از مذاکرات بیرون می آید، به چه توافقی رضایت داده و بعد از آن می توان به قطعیت نظر داد؛ اما از صحبت های آقای عراقچی که گفته است در حال صحبت درباره گام نهایی هستیم و اینکه از موضوعی با عنوان end game و اختتام بازی یاد کرده اند، نشان میدهد فرمولی که در حال مذاکره بر سر آن هستند، یک فرمول یکجا برای حرکت گام به گام است که درباره این فرمول مقرر است به تفاهم برسند و بعد آنرا وارد اجرا کنند.
احتمال توافق رفع تحریم ها؛ ظاهراً یکجا ولی گام به گام در اجرا
براتی بیان کرد: شاید ظاهر این فرمول توافق نامه، یکجا باشد اما ماهیت آن، اجرای گام به گام است؛ برخی اندیشکده ها هم این گام به گامی را پیشنهاد داده اند و اروپایی ها هم می کوشند در ظاهر بعنوان یک حد «وسط» آنرا پیش ببرند؛ این اتفاق با سیاستی که جمهوری اسلامی ایران اعلام نموده، فاصله جدی دارد.
کارشناس تحریم افزود: صرف بازگشت به برجام آمریکایی ها، فارغ از بازگشت یکجا یا گام به گامشان، برای ایران کفایت نمی کند؛ چون تحریم هایی در دوره برجام اعمال شده که این تحریم ها مانع بهره مندی ایران از مزایای برجام می شود؛ تحریم هایی که نزدیک به ۱۵۰۰ فرد و نهاد را مشمول محدودیت کرده و ۴ دستور اجرائی جدید در آن صادر گردیده است که تعدادی از اینها ظاهراً و در روی کاغذ با برجام هم منافاتی ندارند اما در عمل مانع جدی بهره بردن ایران می شوند؛ مانند قانون کاتسا (قانون مقابله با دشمنان آمریکا بوسیله تحریم ها که ۱۵ ژوئن ۲۰۱۷ در سنای آمریکا تصویب و توسط ترامپ امضا شد) و تحریم هایی که ذیل آن اعمال می شوند.
توافق لغو گام به گام تحریم ها، تامین کننده سیاست کلان ایران نیست
وی اشاره کرد: بدین سبب این نگرانی ها وجود دارد که بالاخره چه اتفاقی مقرر است رخ دهد و باید صبر کرده و متنی که در انتهای مذاکرات منتشر می شود را بررسی کنیم؛ روز گذشته اعلام گردید جک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا از تعهد در مقابل تعهد صحبت کرده است که یک عبارت متناظر با «بازگشت گام به گام» محسوب می شود؛ من این نتایج را تامین کننده سیاست کلانی که مد نظر ایران است، نمی دانم.
آثار اقتصادی لغو تحریم ها: فقط اثر روانی کوتاه مدت بر بازارها
براتی اظهار داشت: اما اینکه مذاکرات وین چه اثری بر اقتصاد کشورمان دارد، باید گفت وقتی اتفاقی از این جنس که نشان دهنده تفاهم میان ایران و آمریکاست منتشر می شود، با همراهی یک جریان رسانه ای داخلی و خارجی، یک فضای روانی ایجاد می کند؛ اتفاقی که در زمان برجام هم افتاد؛ قبل تر هم در زمان توافق موقت ژنو، شاهد آن بودیم؛ این فضای روانی آثار کاهشی در بازارهای ارز و مشابه آن دارد.
بعد از دو ماه، باردیگر ارز گران می شود
وی اضافه کرد: اما این آثار روانی، کوتاه مدت است و بعد از گذشت یکی دو ماه، اگر با یک واقعیت همراه نباشد، اثر معکوس دارد و به همان میزان کاهش یا حتی بیشتر از آن، به نرخ ها افزوده خواهد شد. این اتفاق در سالهای قبل چندین بار تجربه شد. بدین سبب باید دید در مقام عمل، چه تحریم هایی لغو می شود و چه آثار واقعی در پی دارد.
کارشناس اقتصادی اشاره کرد: همین که آقای عراقچی اعلام نمود به نوشتن متن توافقنامه ورود کرده ایم، اثر روانی آنرا در بازار ارز و سکه مشاهده کردیم.
راستی آزمایی رفع تحریم ها زمان بَر است؟
براتی در پاسخ به این پرسش که آیا با نظر کارشناسان در خصوص اینکه سنجش رفع تحریم، زمانبر است موافق هستید یا نظر دولت که معتقد می باشد اینکار به سرعت قابل انجام است، اظهار داشت: مسأله تفاوت این دیدگاه، به تفاوت در نگاه به مسأله تحریم بر می گردد و عمق شناختی که از این پدیده در اذهان کارشناسان و مسئولان دولتی وجود دارد.
وی افزود: اگر به طور سطحی به تحریم نگاه کنید، طبیعتاً راستی آزمایی رفع تحریم هم بلافاصله قابل انجام است؛ مثلاً همین که بتوانند یک تراکنش بانکی انجام دهند، اعلام می کنند رفع تحریم ها عملیاتی شده است؛ اما وقتی تحریم را با ابعاد واقعی آن بشناسید، متوجه خواهید شد که مثلاً ایجاد روابط بانکی، نیازمند برقراری رابطه کارگزاری میان دو بانک است و مقدمات آن باید طی شود و سپس حساب های بانکی بازگشایی شوند تا بتوانند به یکدیگر خدمات مالی بدهند؛ و این پروسه بعید است در کمتر از دو ماه قابل انجام باشد.
وی اظهار نمود: یا اینکه قصد دارید یک محموله نفتی به فروش برسانید؛ از زمان شروع مذاکرات تا امضای قرارداد خرید از طرف مشتری که این چرخه بطور کامل اجرا شود و بعد از امضای قرارداد، موضوع انتقال محموله، بیمه کشتی ها، دریافت پول به انجام برسد، حداقل ۳ ماه زمان نیاز است.
وی تاکید کرد: گزارشی که مرکز پژوهش های مجلس دراین زمینه تهیه کرده از نظر واقع گرا بودن، دقیق تر است تا نظری که مسئولان دولت مطرح کرده اند.

1400/02/03
13:16:30
5.0 / 5
1449
تگهای خبر: اقتصاد , اقتصادی , بازار , بیمه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۱
فوری خرید